nldede

B165

p165Jan-Willem, 27, Eindhoven – Hallo! Ik stotter al mijn hele leven en heb hiervoor al de Del Ferro methode gevolgd. Dit hielp helaas maar tijdelijk en nu begin ik aan de Hausdörfer-methode. Ik ervaar nu al veel meer rust en de methode gaat veel dieper op het probleem in. We leren geen “trucje”.


Ahlam, 29 jaar, Vlissingen – Ik heb mijn stem ergens in mijn jeugd verloren waardoor ik gevoelig ben geworden voor spraak. Ik heb 11 jaar geleden stottertherapie gevolgd. Er werd vooral aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen en er werden spreektechnieken aangeleerd. Na een aantal therapieën, wist ik dat dit niet de methode was die mij zou helpen om van het stotteren af te komen. Heb toen ook een streep achter de therapie gezet. Ondertussen had ik ‘geaccepteerd’ dat ik een spraakprobleem had. Maar het stotteren belemmerde mij in mijn dagelijks leven, had een beperkte bewegingsvrijheid, ging spreeksituaties vooral uit de weg, in gezelschap, maar ook in het openbaar. Ik was het zo zat dat het stotteren de baas was, dat ik op internet ging surfen naar een mogelijke therapie die mij zou verlossen van het stotteren. Ik stuitte op een site genaamd: ‘Hausdörfer-methode’. De therapie sprak mij meteen omdat daar duidelijk werd dat stotteren geen spraakprobleem is, maar een gevoel – en denkprobleem. Ik voelde daar zoveel voor dat ik meteen overtuigd was dat dit de juiste methode was! Na de tweede basisweekend voel ik me veel zelfverzekerder in mijn spraak. Voor het eerst voel ik me vrij in het spreken! Ik kan nu zeggen wat ik willen zonder spreek spanning te hebben. Het stotteren sluipt langzaam weg… Echt, de oplossing is heel simpel en het resultaat is echt verbluffend!!!


Janita, 25 jaar, Groningen –Zojuist in het tweede weekend van de cursus heb ik onvoorbereid een verhaal verteld voor een groep onbekenden. Met spreekrust en vooral met plezier! Iets dat me een paar maanden geleden niet zou zijn gelukt. Hoorbaar is er voor mijn omgeving niet veel veranderd – ik wist mijn stotteren altijd erg goed te verbergen- maar voor mezelf des te meer. Nu ik weet dat ik alle mogelijke klanken kan maken die er bestaan en dus alles kan zeggen wat ik wil, voel ik me niet meer geremd in contact met anderen. De wereld staat voor me open, nu ik weer opensta voor de wereld.


Ronny, 31 jaar, Rouveen – Na me goed verdiept te hebben in de verschillende stotter therapieën ben ik terecht gekomen bij de Hausdörfer-methode. Wat me erg aanspreekt aan deze therapie is dat je op zoekt gaat naar de kern van het probleem. Het creëren van spreekrust is de basis voor het natuurlijk spreken. We zijn nu een week op weg en ik merk dat ik met sprongen vooruit ga. Je moet de woorden niet meer in letters zien maar in klanken. Wanneer je de klanken ook nog af en toe gaat verlengen merk je gewoon dat dit zo’n rustgevend gevoel geeft. Stotteren is niet aangeboren maar aangeleerd. Ik ben er van overtuigd dat deze methode mij van die akelige spreekangst verlost.


Tjeu, 17 jaar, Gennep – Dit is de tweede keer dat is deze therapie doe. Ik ben er achter gekomen dat je uiteindelijk wel echt zelf het werk moet doen en dat het niet werkt om de klanken maar zo veel te verlengen, dat het genoeg is om vloeiend te spreken. Het voelt heel goed om na al die jaren eindelijk een keertje spreekrust te ervaren, maar ik vind het moeilijk blijven om niet “vloeiend” spreken als doelstelling te houden. Ik ga dus vanaf nu flink overdrijven en lekker genieten van de spreekrust.


Dries, 19 jaar, Bilthoven – Ik heb al verschillende cursussen achter de rug, maar ik voel het meeste met deze cursus. De Hausdörfer-methode richt zich op het spreken vanuit het hart en niet vanuit het hoofd. Het belangrijkste is om volledige spreekrust te ervaren en daar op te bouwen. Ik ben op de goede weg, maar heb nog een lange en mooie weg te gaan! Ik heb er het volste vertrouwen in.


Susanne, 29 jaar, Ravels (België) – Ik dacht dat ik had leren leven met mijn stotteren, maar dit tot enkele maanden geleden. Ik kon mezelf niet meer blijven voorliegen. Het stotteren werd me teveel. Niet het stotteren, maar meer alles erom heen. Het continu zoeken naar woorden, die angst om te gaan stotteren, denken wat andere mensen van je vinden, constant die onrust, constant je niet op je gemak voelen, constant… Ik wilde iets anders dan logopedie, want dat heb ik jaren gevolgd. Na het zoeken op internet, kwam ik in contact met Hausdörfer. Ik ben toen naar de stotterbeurs gegaan in Apeldoorn en heb hier een workshop bijgewoond van Hausdörfer. Toen wist ik dat dit het was wat ik zocht. Ik was niet op zoek naar technieken, maar naar een verandering in mijn mindset. Iets dat me rust zou brengen in mijn spreken. Nu in het 2de weekend, weet ik wat spreekrust is en het voelt goed. Vorige week voelde voor het grootste gedeelte relaxed aan, niet steeds die onrust, niet steeds die angst om te stotteren, niet steeds op zoek naar nieuwe, andere woorden. Maar gewoon zeggen wat je wilt. Lekker is dat. Maar het is niet zo evident, het vraagt veel inzet, wilskracht en flegma. Maar dat is niets in vergelijking met het gevoel dat ik jaren heb gevoeld. Dank Jan om me dit te laten inzien. You have changed my life! Groet Susanne

 

Inschrijven

 

photo_success

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Deze therapie heeft mij inzicht gegeven in de spraak methodiek. Het moge duidelijk zijn dat stotteren een psychologisch probleem is. Flegma is het sleutelwoord.