nldede

B163

p163Stefan, 24 jaar, Ane – De ervaringen die ik heb met Hausdörfer zijn zeer positief! Ik heb een enorme spreekrust gevonden.
Hoe de cursus is opgezet spreekt mij ontzettend aan. Er ligt geen druk op je, en je hoeft niets. Er worden handvaten geboden waar je echt wat aan hebt. Waar je wat mee kunt. Deze handvaten zijn erg belangrijk voor je verdere leven. Ze zijn zeer toepasbaar in elke situatie. Wanneer zich een ”spannende” situatie voordoet is het fijn om te weten dat je natuurlijk kunt spreken. Je verstaanbaar kunt maken en kunt zeggen wat je wilt zeggen. Dit vind ik voor mij een openbaring en het is fijn om deze gedachten bij je te hebben. Er wordt veel aandacht besteed aan de gedachten die je hebt bij situaties waar je moet spreken. Ik heb veel overwonnen. Ik ben mijzelf tegengekomen wat erg fijn is, dan weet je weer waar je het voor doet. Je verdere leven lang op een natuurlijke manier spreken is iets wat iedereen graag wil.


Wendy, 28 jaar, Borne – Dit is mijn 2e basissessie en in een week is er enorm veel veranderd voor mij, in positieve zin. We hadden vorige week geleerd lange klanken te maken tijdens het praten, en daar had ik tijdens, en na dat weekend veel “ gebruik” van gemaakt. Dat gaf zoveel rust! Durfde weer te praten zonder dat ik me druk zou maken of ik wel of niet zou gaan stotteren. Collega’s en vrienden waren heel positief en merkten aan mij dat ik veel rustiger overkwam en dergelijke.
Had deze ervaring niet willen missen!! Heb bijna geen spreekangst meer, terwijl ik daar – voordat ik met deze cursus begon – nog best veel last van had.


Paul, 54 jaar – Na het eerste weekeinde, waarin de theorie werd uitgelegd en oefeningen met klankverlenging zijn gedaan, heb ik al een enorme spreekrust ervaren. Het gevolg daarvan was dat het spreken in de week daarna al veel gemakkelijker ging. Speciaal in situaties die altijd “moeilijk” waren omdat die altijd spreekspanning oproepen, zoals veel omgevingslawaai of het simpel bestellen van iets in een winkel of aan de bar. Echt een verademing om niet meer bezig te zijn met “hoe zal ik het zeggen” en kan ik het wel zeggen. Toch is het verlengen van de klanken niet altijd even gemakkelijk in situaties die je zelf als belangrijk ervaart. Maar dat moet groeien. We zijn nu midden in het tweede weekeinde en hebben wat geleerd over het positief sturen van onze gedachten en oefeningen gedaan die ons weer over een paar drempels hebben heen getild. Ik heb echt de overtuiging dat ik nu zelf controle heb over het spreken. Geweldig!


Inge, 26 jaar, Gorinchem – Vorige week het eerste therapieweekend gehad in Doorn. Ik wist zelf niet zo goed wat ik er van kon verwachten, maar het was toch wel een openbaring voor mij. In het verleden verschillende therapieën gevolgd maar hieruit is vrijwel nooit resultaat gekomen wat ik graag wilde, en dat was toch wel niet meer stotteren.
Na het 1e weekend heb ik veel de verleningen toegepast, ik kwam erachter dat als ik goed concentreer op de verlengingen dat ik dan meer spreekrust krijg, hierdoor krijg ik meer vertrouwen in mezelf dat ik het ‘kan’!!!


Lars, 17 jaar Eindhoven – Ik had na het eerste weekeinde een volle tank en dat merkte ik de zondag en maandag heel goed. Ik sprak die twee dagen zonder te stotteren. Daarna voelde ik wel dat die angst weer omhoog komen. Ik begon dan weer de lange klanken te spreken en dat ging heel goed. Met mijn klasgenoten had ik het ook over het stotteren gehad. Dat was heel leuk, omdat ze heel enthousiast waren en graag wilden weten wat de therapie precies inhoud. Ik sprak eigenlijk nooit met mijn klasgenoten over stotteren. Ik heb heel veel geleerd en ik weet dat ik het kan!


Bram, 15 jaar Overveen – In het eerste weekend had ik geleerd om de klanken goed te verlengen, en alle kanten op te sturen. Het was dan ook de bedoeling om het de komende week in de praktijk te gebruiken. Dit viel toch behoorlijk tegen maar ik heb geprobeerd om het zoveel mogelijk te doen. Als ik de klanken goed verlengde creëerde ik veel spreekrust voor mezelf. Maar als ik dat deed dacht ik af en toe dat ik vloeiend kon spreken en viel terug in mijn oude spreektempo.
Wat ik minder heb is dat ik tegen moeilijke woorden opkijk. Ik zie dus minder de letters in mijn hoofd en dat geeft enorm veel rust. Ik heb ook geleerd om me niets meer van andere mensen aan te trekken.
Kortom de Hausdörfer cursus geeft met het gevoel dat ik van mijn spreekangst af kan komen!!!


Joeri, 17 jaar Groningen – Vorig weekend heb ik geleerd klanken te verlengen om ervoor te zorgen dat ik uiteindelijk meet spreekrust kreeg. In het begin vond ik het een klein beetje apart om mijn flegma te trainen, maar na een tijdje begon ik er wel aan te wennen. En omdat iedereen het deed werd het ook wel makkelijker. Toen ik terugkwam thuis, was ik heel erg enthousiast en lette ik helemaal niet op mijn spraak, maar toch ging het praten wel goed. Op school heb ik mijn klanken niet echt verlengd, maar thuis heb ik dat voor het grootste deel wel gedaan. Dit was voor mijn blijkbaar genoeg, want ik heb de hele week eigenlijk geen last gehad van stotteren. Ik heb een keer moeten voorlezen bij Engels op school, en zelfs dat ging zonder te stotteren. Daar was ik heel blij mee, en gaf me nog wat extra ‘ik kan’-gevoel. Ik ben heel blij met hoe het deze week is gelopen. Het hoogtepunt van de hele cursus was nog wel dat ik vandaag (vrijdag) een groep onbekenden toe moest spreken, en dat dat zonder stotteren ging en dat ik gewoon rust had in mijn spraak. Dit was wel mijn grootste angst, en ik heb het gevoel dat ik daar nu helemaal vanaf ben. Het zal vast nog wel een keer fout gaan en dat ik weer een keer ga stotteren, maar dat maakt me nu helemaal niet meer uit omdat ik weet dat ik het wel kan. Al met al ben ik heel blij dat ik heb besloten deze cursus te volgen, en ik zou het aan iedereen die stottert van harte aan willen raden.

 

Inschrijven

 

photo_success

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ik vond dat het tijd was om mijn stotterprobleem aan te pakken. Via internet kwam ik terecht bij Hausdörfer. De cursus zit goed in elkaar en ik vind de theorie ook logisch.