nldede

B162

p162Susan, 33 jaar – Na een jarenlang gevecht met woorden en letters was de maat voor mij vol en besloot ik me op te geven voor Hausdörfer. Een hele grote stap en drempel, maar mijn ervaring met Hausdörfer is tot zover (1e dag van het 2e weekend) heel positief! Wat mij met name aanspreekt is de visie die er achter zit. Het stotteren zelf hoeft niet te worden aangepakt, het gaat om de (spreek)spanning die eronder zit. Het probleem aanpakken bij de wortel: ongevoelig worden voor wat anderen van je (spraak) vinden en de spreekspanning verlagen. Wanneer de spanning verdwijnt, ontstaat vanzelf spreekrust. Het was daarnaast een enorme eye-opener dat spraak niets te maken heeft met zinnen, woorden, letters maar het een kwestie is van klank maken. En dat kan ik..


Collin, 34 jaar, Haarlem – Al sinds mijn 6e levensjaar had het stotteren mij in de greep. In deze eerste jaren ben ik zeer gevoelig geworden voor mijn spraak en de reactie wat anderen hiervan vonden. Het stotteren is tijdens de middelbare school en de jaren daarna tot mijn 25e langzaam minder geworden. Daarnaast heb ik door slim gebruik te maken van synoniemen en door het vermijden van woorden mijn overgevoeligheid voor spraak goed weten te verbergen. De laatste jaren ervaar ik als inmiddels ‘ervaren verborgen stotteraar’ steeds meer spreekspanning op verschillende situaties. Uiteindelijk heb ik de stap gezet om voor altijd van deze spanning af te komen. De Hausdörfer-therapie is voor mij een openbaring. Mijn jarenlange worsteling wordt ontleed, de oorzaken worden blootgelegd en ik krijg de middelen om mij volledig te verlossen van het stotteren. Inmiddels ben ik er volledig van overtuigd dat deze methode de sleutel is waar ik altijd naar op zoek was. De cursus heeft mij niet alleen inzicht gegeven in mijn ‘stottercarrière’, het gaf mij ook de gelegenheid om mijn gevoeligheden, schaamte en verborgen verdriet te bespreken en te doorgronden. De therapie is daarentegen niet een wondermiddel; niet een soort medicijn wat je inneemt waarmee je van alles verlost bent. Het kost moed, durf en veel inzet om deze diepzittende kwaal te lijf te gaan. Het is hard werken, maar het is honderd procent de moeite waard. Een ding weet ik zeker: Met behulp van Hausdörfer kan ik deze uitdaging aan!


Rob, 53 jaar, Zaandam – Ik stotter al 48 jaar van de 53 en ben er niet blij mee. Elke ochtend als je opstaat denk je weer, dit wordt weer een zware dag. Hoe kan ik stotteren verbloemen, gek word je daar van. Het kost je zoveel kracht dat je aan het einde van de dag kapot bent. Nu ik de Hausdörfer-therapie doe valt er zoveel van mijn schouders af. Je leert er met klanken om te gaan. Ik kan het niet goed in woorden uit leggen, je moet het maar zien op www.hausdorfer.eu. Je gelooft je ogen (lees: oren!) niet.


Arnold, 46 jaar, Amsterdam – Ik dacht dat er geen enkele therapie was die mij kon helpen. In mijn werk liep ik echter steeds vaker vast. Ik realiseerde mij dat ik iets moest doen, ik was het zat. Na het eerste weekend ervoer ik zoveel spreekrust dat het stotteren er opeens niet meer was. Wat had ik opeens een energie over! Geen angst meer om te spreken. Vooral het klanken maken en erover vertellen gaf mij deze rust. Af en toe komt er nog wel spreekspanning, maar de kennis van Hausdörfer en de positieve spreekervaringen brengen mij vervolgens weer in spreekrust. Een eventuele kleine stotter is dan geen onoverkomelijke ‘zonde’ meer zoals dat vroeger was. Ik kan altijd weer terugkeren in mijn spreekrust. Ik krijg zelfs spreeklust!


Martijn, 34 jaar, Ridderkerk – In m’n werk en privé omstandigheden begon ik steeds meer beperkingen te voelen met het spreken. Dit had tot gevolg dat ik erg gespannen door het leven ging. Op internet las ik over de spreekrust van Hausdörfer-therapie. De vraag rees of dit voor mij ook haalbaar was. Ik zag de filmpjes en zag bij anderen een grote verandering in een korte tijd. Zou dit voor mij ook haalbaar zijn? Ik kon het bijna niet geloven. Ik heb nog een paar maanden nodig gehad om naar de definitieve stap te groeien om mij aan te melden. Het zou toch geweldig zijn als ik ook die spreekrust zou ervaren. Ik heb de keus voor Hausdörfer gemaakt omdat het mij erg aansprak dat het probleem om meerdere manieren bestreden wordt. Het is geen spreektechniek, maar de onderliggende problemen worden aangepakt. Het stotteren is niet in eerste instantie het probleem, maar de spreekspanning die opbouwt, met stotteren als gevolg.
Nu ik met de tweede sessie bezig ben heb ik echt het gevoel dat ik op de goede weg ben met de therapie die bij mij past. Door het geleerde consequent toe te passen, denk ik binnen korte tijd mogelijk grote stappen voorwaarts te maken. Ik vind het nog wel moeilijk om dit te doen omdat het nog een beetje vreemd voelt om met lange klanken te praten. Maar als dit tot gevolg heeft dat ik niet meer stotter en geen spreekspanning meer heb zou dit toch een makkelijke keus moeten zijn?! Ik ben op weg naar mijn vrijheid…….


Remco, 16 jaar, Wijhe – Mijn ouders vroegen aan mij of ik naar de Hausdörfer-cursus wou gaan ook omdat ik naar een andere school ga en ga beginnen aan een vervolgopleiding. Ik moet zeggen dat ik zeer positief ben over de cursus. Ze leren je hier rustig te praten met heel veel spreekrust. Ik zou het iedereen aanraden om de cursus te volgen want je ervaart echt de spreekrust.


Petra, 37 jaar, Ten Post – Vanaf mijn 4e jaar stotter ik. Sindsdien heb ik logopedie gehad en diverse stottertherapieën gevolgd. Met de Hausdörfer-therapie vallen alle puzzelstukjes voor mij op z’n plaats. Dit is voor mij dé methode om van mijn stotteren af te komen. In tegenstelling tot andere stottertherapieën pakt Hausdörfer het probleem bij de kern aan. De overeenkomst met andere stottertherapieën is dat je ook bij de Hausdörfer-therapie veel discipline en een grote motivatie moet hebben om tot het gewenste resultaat te komen.

 

Inschrijven

 

photo_success

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

 

Lees hier de ervaringen van een willekeurige cursist:

Ik ben in 1991 in aanraking gekomen met de Hausdörfer methode. Het was een openbaring voor mij. De spreekwet, de klanksturing en het gevoel “ik kan”.