nldede

B140

Robert – Vandaag de derde dag van de cursus afgerond (op de individuele gesprekken na). Vol goede moed aan deze dag begonnen, maar gedurende de dag toch wat ‘dipjes’ gehad (in de vorm van spreekangst c.q. gebrek aan flegma). Dit is natuurlijk niet gek aangezien het hier om een gewoonte gaat die (in mijn geval) in ruim twintig jaar is opgebouwd. Door mijn overgevoelige aard wat spreken betreft stoor ik hier mij bovenmatig aan, en daarom zitten we hier nu juist. Ongevoelig worden is de boodschap! Morgen gaan we in de ‘boze buitenwereld’ oefenen met het klanksturen, dat wordt best spannend. Maar we gaan het gewoon doen! Ik ben er zeker van overtuigd dat dit de juiste weg is. Vanmiddag hebben we voor een ‘vreemde’ groep gesproken en dat ging bij iedereen heel goed, echt een vooruitgang dus. Ik geloof zeker dat Hausdörfer mij van dit angstprobleem kan afhelpen, en of dat ook daadwerkelijk gebeurt heb ik helemaal zelf in de hand!


Bas – De reden dat ik deze therapie ben gaan doen is de gedachte dat iedereen klank kan produceren en vervormen in plaats van dat een truck wordt aangeleerd. Dergelijke trucks, bijvoorbeeld ademhalingstechnieken, hebben mij niet van stotteren bevrijd. De therapie voldoet aan de verwachtingen. Alles klinkt logisch, natuurlijk en ik heb op korte termijn resultaat ondervonden. Dat geeft weer vertrouwen voor verdere vooruitgang. De grote uitdaging voor mij is de weerstand en schaamte die ik nog voel te doorbreken. Maar als dat lukt geloof ik dat ik natuurlijk zal leren spreken in alle situaties.


Johannes – Na lang zoeken op het internet heb ik uiteindelijk besloten om de Hausdörfer-therapie te gaan doen omdat deze het meest ingaat op de angst voor het spreken. Ik had in behoorlijk veel situaties wel de spreekrust. Vooral bij het voorstellen en telefoongesprekken liep de spreekspanning flink op en sloeg ik compleet dicht. In deze therapie heb ik geleerd om over een bepaald gevoel van schaamte heen te komen. Met behulp van klanken verlengen heb je het gevoel dat je daarmee opvalt en de tegelijkertijd de klank onder controle hebt. Ik schrijf dit verhaal op de derde dag van de therapie en ik heb het gevoel dat de therapie echt werkt.


Ewout – In oktober 2008 moest ik een presentatie doen op school, en ik kwam helemaal niet uit mijn woorden. Dat was natuurlijk niet de eerste keer dat ik stotterde of dat presentaties een drama voor me waren, ik stotter namelijk al sinds dat ik jong ben. Maar toen in oktober was ik het zo zat, omdat ik het gevoel was dat ik niet de persoon was die ik wou zijn, omdat ik heel vaak niet kon zeggen wat ik wou zeggen. Ik besloot om weer naar de logopedie te gaan, dat werkte voor precies 1 dag en daarna was de situatie weer als vanouds. Na een aantal maanden was ik er achter dat de logopedie mij niet verder zou helpen om van mijn stotteren af te komen. Ik vond op het internet het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken. Ik zag het direct zitten en heb me daarna ook vrij snel aangemeld. Ik zit nu op de 3de dag van de cursus, en nu heb ik het gevoel dat ik het allemaal begin te doorzien. Vandaar dat ik er ook veel vertrouwen in heb dat ik volledig van mijn stotteren af zal komen. Of dit ook werkelijk zo is gebeurd zal ik waarschijnlijk pas over een jaar kunnen beoordelen.


Barry – Vanaf jongs af aan heb ik gestotterd. Nooit in die mate dat ik nooit uit mijn woorden wist te komen, maar altijd met die verrekte spreekspanning. Daar wilde ik vanaf. Via een artikel in De Telegraaf kwam ik in aanraking met de Oscar Hausdörfer therapie. Het idee van klanksturen sprak mij namelijk wel aan. De cursus, gegeven door Jan Heuvel, bleek goed aan te sluiten bij mijn gevoelsleven. Je krijgt zelf een ‘stuur’ in handen om je doel van natuurlijk spreken te bereiken. Evenzo belangrijk was de motivatie en inzet van de medecursisten tijdens de twee basiscursussen. Het dagelijks bellen en mailen over de opgedane ervaringen gaf steeds weer een oppepper om steeds een hogere sprong via de springplank te maken. Het hield me scherp de theorie op de juiste manier in de praktijk om te zetten.

“Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Dit motto is van toepassing op de Hausdörfer cursist. Ik bedoel hiermee te zeggen: breek met je traditionele denkpatroon dat je ‘niet kunt’. Je hebt namelijk zelf het stuur in handen, waarmee de weg naar spreekvrijheid open ligt.


André – Ik stotterde op de basisschool en middelbare school flink, maar ik kreeg het aardig onder controle door de technieken die ik leerde bij toneelspelen. Eigenlijk is elke techniek die afleidt van het spreken geschikt, of het nou gaat om ademhalen, oogcontact maken, bezig zijn met hoe je je lichaam inzet, enz. Maar… zulke technieken boden wel een tijdelijke uitkomst, maar losten het werkelijke probleem niet op. Het probleem van stotteraars ligt immers niet echt in het stotteren zelf, maar in de spreekangst. Die voelde ik nog steeds van binnen en daar kwam ik maar niet vanaf. Deze therapie biedt wel een weg om van die angst af te komen en om als gevolg daarvan het stotteren bij de wortel aan te pakken. De therapie is geen magische pil, maar biedt wel een sterk handvat om zelf aan de slag te gaan en je eigen therapeut te worden. De route is duidelijk, ik heb het stuur in handen en nu op naar een toekomst zonder spreekangst!


Mark – Een jaar of 3 geleden werd ik door een collega gewezen op de cursus Natuurlijk Spreken. Zijn zoon heeft de cursus gevolgd en heeft daar toen goed baat bij gehad. Toen ik nieuwsgierig werd heeft hij mij een mail gestuurd met een link naar de website van INS. Nadat ik de website had bekeken speelde bij mij de gedachte dat de Hausdörfer methode wellicht iets voor mij kon betekenen. Ik heb er toch nog 2,5 jaar over gedaan om mij aan te melden. De reden is dat ik al 2 x een Del Ferro basiscursus had gevolgd en 2 keer een basiscursus van de Doetinchemse methode aangevuld met logopedie waardoor ik de hoop al een beetje had opgegeven. Na 35 jaar stotteren en negatieve ervaringen op het werk was ik zodanig klaar met het stotteren dat ik mij besloot op te geven voor de Hausdörfer-basiscursus. Vandaag de 4e dag en ik kan nu al zeggen dat ik erg blij ben dat ik mij heb opgegeven. Ik merk na een week cursus al dat ik veel baat heb bij deze methode. Ook de reader van Jan Heuvel heeft mij veel inzicht gegeven in het probleem zelf en de weg die afgelegd moet worden naar het doel; natuurlijk spreken en het gevoel van vrijheid om alles te kunnen zeggen dat je wilt! Vandaag een geweldige ervaring op de weekmarkt in Zutphen waarbij het klanksturen succesvol in de praktijk werd gebracht. Hierdoor heb ik vandaag de eerste zonnestralen gezien aan het eind van een lange en inktzwarte nacht.


Tom – Toen ik een keer bij de oogarts aan het wachten was voor mijn jaarlijkse controle pakte mijn moeder een tijdschriftje (die was met me mee). In dit tijdschrift zag zag ze een advertentie staan van de cursus Natuurlijk Spreken. Mijn moeder was meteen helemaal enthousiast en wees me er meteen op. Zelf was ik niet meteen helemaal enthousiast vanwege het feit dat uit de advertentie toch niet helemaal precies bleek wat de cursus inhield en hoe het er daar aan toe ging. Toen ik later op de site van de cursus ging kijken, zag ik staan dat veel mensen met de hulp van deze cursus stottervrij werden en dit sprak me natuurlijk wel aan. Nu ik bezig ben met deze cursus heb ik gemerkt dat het hoofddoel de onverschilligheid rond het stotteren is en daarmee als bijproduct ook het natuurlijk spreken meekomt. Het flegma vind ik ook een heel fijn hoofddoel omdat ik me altijd al druk heb gemaakt over wat andere mensen van me stotteren denken. Maar vandaag is de laatste dag van de 2e bassissessie en heb ik gemerkt dat ik erg vooruit ben gegaan en ik me ook een stuk vrijer ben gaan voelen.

    B140

    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Hallo allemaal, ik zit nu in het tweede weekend van de basiscursus. Vorige week kwam ik met super veel zenuwen naar de cursus. Ik wist niet precies wat ik ervan moest verwachten. Toen na het voorstellen, het ijs gebroken was, voelde ik me al een klein beetje meer ontspannen.