nldede

B134

Chantal – Ja na 3 dagen mijn eerste ervaringen met de Hausdorfer methode. Dat de achterliggende theorie van stotteren zo makkelijk kan zijn. Ik denk nu waarom ben ik hier niet eerder mee begonnen.
In zo’n korte tijd al zoveel vooruitgang geboekt: zowel op m’n vloeiend spreken als op mijn flegma, want dat moet het eigenlijke doel zijn van de training. Je niks aantrekken van de gesprekspartner.
Gedurende de week na de eerste 2 dagen van de basiscursus was het natuurlijk erg spannend hoe de mensen in je omgeving zouden reageren. En eigenlijk valt het de meeste mensen niet eens op dat ik mijn klanken verleng en soms speel met mijn toonhoogte. De meeste mensen zijn vooral bezig met wat hen zelf bezighoudt in plaats te luisteren naar de manier waarop jij probeert “op te vallen”. Dat was wel een grappige ontdekking.
Van mijn directe vrienden kreeg ik vooral te horen dat ik duidelijk te verstaan was en rust had in mijn stem. Ook blijkt dat mensen jou spreekrust overnemen om zelf ook rustiger te praten.
Daarnaast is het dagelijkse contact met de medecursisten een positieve duw in de goede richting, het bellen en mailen zorgt ervoor dat de theorie niet verslapt in de praktijk.
Tot nu toe ben ik al aardig op weg om vrij te worden van het stotteren, de komende weken probeer ik dit verder uit te bouwen. Maar wat is het een machtig gevoel om eindelijk ALLES te kunnen zeggen wat je wil!!


Esther – Mijn eerste cursus waar ik zelf helemaal achter sta en zelf voor heb gekozen. Het begon allemaal met een vriend die mij wees op een krantenartikel over een stotterbeurs. Eerst nog wat onzeker, wat kon ik ervan verwachten? In ieder geval mensen met hetzelfde probleem, namelijk stotteren. Dat idee trok mij heel erg, omdat ik mij vaak ‘ alleen op de wereld’ voelde.

Nu dus de eerste 3 cursusdagen achter de rug. En het voelt als een warm bad. De groep voelt elkaar goed aan en we hebben plezier. We vinden ons zelf zeker niet zielig.

Maar nu even weer terug naar mijn eigen persoonlijke mening. Ik kwam hieraan op de locatie en een aantal cursisten waren er al. Zij waren lekker aan het kletsen. Op een of andere manier had ik wat zwijgzamere types verwacht, maarja, dat is tegelijk weer zo irrationeel, aangezien ikzelf ook een enorme kwebbel tante ben.

De eerste oefeningen voelden voor mij wat onwennig aan. Gewoon geluid maken zonder betekenis! Haha, wat een grap.
Maar het voelt geweldig. Een onbeschrijfelijk licht gevoel in mijn lijf en leden worden zich van mij meester, want: ik kan klinken en klanken maken! In het begin was ik ook wat ongelovig: is dit het? Geen angst meer hebben en gewoon lekker plezier maken?

Vooral de eerste week ‘ in de wei’ zoals dat heet, was een mooi moment om mijzelf te ontdekken en uit te proberen wat ik geleerd had. Elke dag is een stapje uit deze jarenlange gewoonte. Ik verberg stotteren niet meer, en ontwijk ook geen woorden.  Oh, wat voelt dat goed! Ik kan bergen verzetten, dat komt helemaal goed. Schip ahoi, kapitein.


Ramses – Hausdörfer-instituut, toen ik het zag staan in een brochure, direct het boek besteld en de reader. Zo op het eerste gezicht leidde het lezen van de materie tot een grote opluchting. Er is namelijk niets mis met me. Stotteren ligt niet aan de ademhaling, middenrif of wat dan ook…. het is iets onnatuurlijks wat je wil bereiken. Namelijk het spreken van woorden en zinnen. Deze bestaan hoe ongeloofwaardig ik ook klink alleen op schrift. Kortom, na het lezen was ik direct overtuigd om deel te nemen aan de basiscursus.

Aangekomen in de Achterhoek, viel mij op dat iedereen dezelfde problemen heeft gekend, namelijk angst om te spreken. Wat zullen anderen van mij denken als ik stotter, hoe krijg ik dat woord eruit. Na een duidelijke uitleg van Jan, kwam ik tot het besef dat ook ik geluid kan maken. En mooier nog dat ik mijn eigen klanken kan sturen…kortom, ik kan alles zeggen wat ik wil.

Het enige wat er voor nodig is, is de ‘ ik kan’ gedachte en werken aan je flegma. Heb het lef om op te vallen en toon aan dat je alle klanken kan maken, door klanken (overdreven) lang te maken. Meer is het niet. Nogmaals ook stotteraars zijn natuurlijke sprekers, alleen is dat besef er nog niet.

Na de eerste twee dagen basiscursus was ik helemaal relaxed en klonken de klanken me als muziek in de oren. Ik ging geen spreeksituatie meer uit de weg en ik dacht niet meer aan woorden en zinnen…. een mooier begin van de cursus kon ik me niet indenken. Kortom een echte aanrader, want je weet dat er weinig voor nodig is om een natuurlijke spreker te worden… kijkend naar de toekomst zie ik een natuurlijke spreker in mezelf.


Mariet – Meer als 45 jaar verlangde ik er naar om alles te kunnen zeggen wat ik graag wilde zeggen. Om ‘s morgens zonder angst op te kunnen staan, niet meer bang voor situaties waarin ik niet uit mijn woorden kon komen en de meest rare zinnen zei en uitvluchten zocht om vooral maar niet te hoeven stotteren.
Echter verschillende therapieen bij logopedisten mochten niet baten. Ik leerde spreken om mijn adem, ontspanningsoefeningen uitvoeren in spannende spreeksituaties enz. enz. , soms met een tijdelijke verbetering.

Problemen in mijn werk vorig jaar maakten mij weer extra bewust van mijn complexe communicatie, gestuurd en vertroebeld door mijn spreekangst. Wilde ik mij verder ontwikkelen als jeugd en gezinstherapeut, dan was een vrijer spreken een voorwaarde. Op internet vond in de cursus van INS en in deze methode herkende ik mijzelf, mijn mogelijkheden en de reden van mijn teleurstellingen in andere spreekcursussen. En nu, na 3 cursusdagen, merk ik, dat ik vrij wordt van spreekangst, doordat ik op mijn natuurlijke klanken die mijn gedachten vormgeven, durf te vertrouwen. Ik werk aan een nonchalante houding (flegma) in mijn spreken en speel met de mogelijkheden van mijn stemgeluid.
I can!!


Peter – Ja ik kan! Voor mij is dit de eerste cursus waarvan ik daadwerkelijk het gevoel heb dit is het. Tot op heden heb ik mij altijd bezig gehouden met het doen van een kunstje. Deze cursus is wel confronterend in de zin van, ik ben het zelf die mijn spreekrust bepaal. Met al die andere cursussen had ik de mogelijkheid om het falen buiten mij zelf te leggen.

De cursus natuurlijk spreken voelt dan ook als een bevrijding maar, het legt tevens een druk op mij omdat, ik mij niet meer kan verschuilen achter het mislukken van een truc. Mijn angst voor wat de ander denkt is groter als verwacht. Het verlengen van de klanken is dan ook een spannende aangelegenheid. Wel ben ik overtuigd van het belang om mijn flegma te vergroten en dat, dat de sleutel is om over mijn spreekangst heen te komen.


FJ – Na diverse therapien lijkt deze aanpak het ei van Columbus te zijn. Het laten klinken van het geluid kan zonder problemen overal worden toegepast, mits je dat zelf echt wilt. De bocht die ik moet maken is , dat het verlengen van de klanken niet direct dient voor vloeiend spreken, maar voor opbouw van flegma. Ik ben erg benieuwd wat ik volgend jaar om deze tijd te melden heb.


Danny – Na bijna 20 jaar gedacht te hebben dat het aan mijn ademhaling lag, blijkt het allemaal veel eenvoudiger te zijn. Een concept dat eigenlijk al 100 jaar bestaat, zo simpel en duidelijk. Alleen de gedachte dat je het al kan voelt zo goed. Na een week al zoveel meer vertrouwen en rust in me stem en het kan alleen maar beter gaan.

    B134


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Na te veel jaren te hebben gestotterd en verschillende methodes geprobeerd te hebben om er vanaf te komen, wees mijn moeder me op deze cursus.