nldede

B104

Barchem, 15-12-2005

Theo, 41 jaar uit Breda – Tweede basissessie, nu al een wereld van verschil. En blijvend. Ook al komt mijn stotteren heel soms even terug, ik kan zo weer terug, via klanksturen, naar natuurlijk spreken. Een wereld gaat voor me open.

Maarten, 25 jaar – Stotteren is voor mij door de jaren heen een heel groot stuk van m’n leven gaan beheersen. Door de Hausdörfer-therapie is er een wereld voor me opengegaan. Ik weet dat ik door naar m’n klanken te luisteren natuurlijk spreek.
Ik heb door deze therapie veel antwoorden op m’n vragen gekregen. Ik ben nu al een heel eind de goede kant op. Ik kan het…!

Nick, 21 jaar – Stel je eens voor dat je iets waar je heel veel jaar tegen hebt gevochten en waar je alleen “last” van hebt gehad, met de Hausdörfer kun je dit binnen een uur onder controle krijgen. Voor mij ging een wereld open na de eerste basissessie. Zelf weer vloeiend spreken door de McDrive of telefonisch een pizza bestellen. Ik schaam mij niet als ik de klanken langer maak. Wat heb je liever, trager spreken en vloeiend spreken of stotteren. De keuze is voor mij snel gemaakt!!

Martijn, 31 jaar – Na het lezen van boek en reader en wat zelftherapie toch besloten om de basiscursus te doen. Geen moment spijt van gehad! Alles valt nu op zijn plek, een hele leuke groep, en het enige wat mij nog scheidt van “vrij zijn”is mijn eigen discipline, flegma en begrip en verdieping van de Hausdörfer filosofie/theorie. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik 100% vrij kan zijn en zal zijn. Jan, bedankt voor de introductie van Hausdörfer in Nederland! Anders was ik er nooit mee in contact gekomen!

Een jaar later…

Theo, 15 december 2006 – Hier een berichtje over mijn ervaringen na een jaar Hausdörfer therapie.
Algemeen kan ik wel stellen dat mijn situatie wat betreft spreken 100% vooruit is gegaan. Ik spreek makkelijker, rustiger, meer en vaak vloeiend. Ik ontdekte dat ik een ontzettende spreekangst had. Deze is aan de oppervlakte gekomen na de eerste 4 dagen, de basiscursus. Ook ontdekte ik een grote faalangst. Een enorm perfectionisme. Door iedere keer weer terug te gaan naar de basis, het klanksturen kwam ik weer in spreekrust. Door te blijven kijken naar mezelf en de situaties die ik tegenkwam, groeide het inzicht. En daarmee het zelfvertrouwen. De Hausdörfer-methode heeft me niet alleen een manier gegeven om makkelijker te kunnen spreken, maar ook de mogelijkheid om mijn eigen therapeut te worden. Ik ben blij met hoe de situatie nu is. Ik heb het idee dat het nog steeds beter gaat. En nieuwe uitdagingen durf ik nu aan, waar ik die eerder liet liggen. Verder was het voor mij van belang te ontdekken, dat het best even wat minder kan gaan. Maar ik heb nu een manier om de negatieve spiraal weer om te buigen naar een positieve.

Jan, heel hartelijk bedankt voor alles wat je in het afgelopen jaar hebt geleerd,

Martijn, 21 december 2006 – Ik wilde je graag meedelen dat ik na de laatste terugkomdag op 11 december het me nu echt lukt om structureel mijn spreekrust te houden en dat is een ongelooflijk goed gevoel. Direct de volgende ochtend na de terugkomdag heb ik namelijk in de wekelijkse meeting op mijn werk voor de volledige groep van collega’s verteld over de therapie en heb ik met behoorlijke klankverlenging mijn verhaal gedaan. Zoals je weet was over stotteren praten en klank te verlengen voor mijn collega’s in het zakelijke bedrijfsleven echt mijn allergrootste angst. Maar ik kreeg er alleen maar goede reacties op en sindsdien heb ik echt een 100% “ik kan” gevoel. Ik heb het meteen deze week getest door een presentatie te houden en daarbij kon ik mijn spreekrust volledig bewaren. Doordat ik geen spreekangst meer heb, merk ik dat ik andere mensen ook met andere ogen bekijk en ze niet meer ophemel en tegelijkertijd mezelf omlaag haal. Stotteren speelt gewoon geen rol meer en mijn zelfvertrouwen is nu stabiel. Ik ben een gelukkig mens!!

    p0512


    Lees hieronder de ervaringen van een willekeurige cursist…

    Na het eerste weekeinde, waarin de theorie werd uitgelegd en oefeningen met klankverlenging zijn gedaan, heb ik al een enorme spreekrust ervaren. Het gevolg daarvan was dat het spreken in de week daarna al veel gemakkelijker ging.